Klikněte prosím zde: www.anette-lollipop.blog.cz

2.kolo soutěže o NEJ nehty: ZDE

Prosinec 2009

silvestrovské pixelky

31. prosince 2009 v 18:48 | AneTča |  Silvestr

Krásný obrázek

31. prosince 2009 v 18:46 | AneTča |  Ruzne obrazky

SICE NENÍ SILVESTROVSKÝ ALE MĚ SE MOCKY LÍBÍ



SILVESTROVSKÉ RECEPTY

31. prosince 2009 v 18:22 | AneTča |  Silvestr
Špekové rohlíčky
Silvestrovský recept
25 dkg polohrubé mouky, 12 dkg tuku, 1 vejce, 6 lžic mléka, 1 lžička prášku do pečiva, 1 lžička soli

Mouku prosijeme s práškem do pečiva, osolíme a s ostatními surovinami vypracujeme těsto. Tence vyválíme, podle dezertního talířku vykrajujeme kola. Každé koko rozdělíme na 8 dílků jako dort. Na každý díl položíme plátek anglické slaniny a stáčíme ke šipčce. Klademe na lehce vymazaný plech, potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme podle chuti (sůl, sezamové semínko, mák, kmín). Upečeme ve vyhřáté troubě dozlatova.




Smažené sýrové kuličky
Silvestrovský recept
8 bílků, sůl, pepř, 25 dkg strouhaného sýra

Z bílků ušleháme pevný sníh, osolíme a opepříme a velmi opatrně vmícháme nastrouhaný sýr. Lžící odebíráme kousky a postupně smažíme na rozpáleném oleji. Smažením nabydou. Podáváme jako zákusek k vínu nebo aperetivu.




Sýrové ovesné čtverečky
Silvestrovský recept
6 dkg hladké mouky, 25 dkg ovesných vloček, 15 dkg jemně nastrouhaného sýra, 8 dkg tuku, 5 lžic mléka, sůl, špetka sladké papriky, ½ prášku do pečiva

Vločky zvlhčíme mlékem, přidáme sýr, tuk, mouku prosetou s práškem do pečiva a mletou paprikou. Vypracujeme těsto, vyválíme plát a potřeme rozšlehaným bílkem nebo mlékem. Posypeme hustě strouhaným sýrem, nakrájíme na čtverečky a upečeme v rozpálené troubě




Kolečka z Nivy
Silvestrovský recept
30 dkg polohrubé mouky, 12½ dkg másla, ½ skleničky mléka, ½ lžičky prášku do pečiva, 1 lžíce soli. Náplň: 12½ dkg másla utřeme s 20 dkg nastrouhané Nivy

Vypracujeme těsto, vyválíme na plát a rozdělíme na 4 obdélníky. Placky potřeme náplní, stočíme do rolád a do druhého dne necháme uležet v chladu. Z rolád nakrájíme tenká kolečka, na každé dáme půl mandle a upečeme. Kolačka jsou dobrá k vínu a pivu.




Kuličky z Nivy
Silvestrovský recept
12 dkg strouhané Nivy, 10 dkg másla, ½ sýr Lučina

Změklé máslo a Lučinu utřeme dohladka, přidáme nastrouhaný sýr. Směs necháme ztuhnout, pak tvarujeme malé kuličky, do každé vmáčkneme lískový oříšek a obalíme ve strouhaných ořeších. Uložíme do papírových košíčků nebo napíchneme na párátko




Rokfórové slané pečivo
Silvestrovský recept
50 dkg polohrubé mouky, 25 dkg tuku (Hera, Perla), 15 dkg strouhaného Rokfóru (Niva), 1 žloutek, 2 dl vlažného mléka, 2 dkg droždí, 1 lžíce cukru

Do vlažného mléka dáme cukr, rozdrobené droždí a necháme vzejít kvásek. Do mísy prosijeme mouku, uděláme důlek a nalijeme kvásek. Přidáme změklý tuk, nastrouhaný sýr, žloutek a vypracujeme těsto. Na pomoučněném vále vyválíme placku o tloušťce 5 mm, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme např. sezamovým semínkem, kmínem, mákem, ořechy. Vykrajujeme různé tvary a upečeme ve vymazném plechu v předehřáté troubě dorůžova.




Sýrové tyčky
Silvestrovský recept
15 dkg hladké mouky, 10 dkg strouhaného sýra (Čedar, Ementál, Eidam, apod), 10 dkg másla, 1 vejce, 5 dkg loupaných strouhaných mandlí, špetka pepře, papriky, 1 lžíce bílého vína

Na vál dáme mouku, strouhaný sýr, mandle, koření. Do mouky nakrájíme máslo a zaděláme vejcem a vínem. Necháme 30 minut odpočinout. Pak tence vyválíme, vykrajujeme čtverečky nebo tyčky, potřeme vejcem zředěným vodou a jemně sypeme solí a nadrobno nakrájenými mandlemi. Upečeme dozlatova.




Slané tyčky v kabátku
Silvestrovský recept
1 sýr Lučina, 1 lžíce jemně strouhaného křenu, plátky šunky (moravské uzené, rostbif, kladenská pečeně, anglická slanina apod.)

Sýr rozšleháme s křeneme a potřeme tence nakrájené plátky uzeniny. Navineme na dlouhé koupené slané tyčky. Můžeme převázat stonkem pažitky a naskládat do vysoké slenice. Je to rychlé a efektnivní pohoštění.




Slané tyčky
Silvestrovský recept
30 dkg mouky, 12 dkg másla, 2 dkg droždí, 8 lžic mléka

Do mouky rozdrobíme droždí, přidáme změklé máslo a mlékem zaděláme těsto. Ihned vyválíme na placku o tloušťce asi 4 mm, pomažeme bílkem. Posypeme solí a kmínem, rádýlkem nakrájíme na tyčky a na vymazaném plechu upečeme dorůžova.




Slané žervé kuličky v kokosu
Silvestrovský recept
Kokosovou moučku opražíme na teflonové pánvi dozlatova. Utřeme 2 balíčky sýra žervé se špetkou kari koření a trochou soli. Tvarujeme kuličky a obalujeme v opražené kokosové moučce (nebo drcených kukuřičných lupíncích). Ozdobným napichovátkem spojíme sýrovou kuličky, kousek ananasu, kousek šunky, bobulku hroznového vína.




Slané tvarohové ruličky
Silvestrovský recept
50 dkg polohrubé mouky, 25 dkg tvarohu, 2 sýrové trojúhelníčky, 25 dkg tuku (Hera, máslo), 1 vejce, špetka soli, 1 prášek do pečiva

Ze všech surovin vypracujeme těsto a rozdělíme na 8 dílů. Každý díl rozválíme na dlouhý pruh a nakrájíme z něj 16 obdélníčků. Tyto stočíme do ruličky, potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme kmínem a na vymazném plechu upečeme dorůžova.




Slané čajové pečivo
Silvestrovský recept
30 dkg hladké mouky, 20 dkg másla, 2 dl kysané krémové smetany, trochu soli

Ze surovin zpracujeme těsto, necháme 1 hodinu odpočinout. Potom ho rozválíme a vykrajujeme různé tvary. Polovinu potřeme rozšlehaným bílkem a posypeme strouhaným sýrem nebo kmínem a solí. Upečeme ve středně teplé troubě. Vychladlé slepujeme třenou Nivou nebo pikantní tvarohovou pomazánkou.




Muchomůrky
Silvestrovský recept
12 natvrdo uvařených vajec, měkký sýr, jemně nastrouhaný křen nebo prolisovaný česnek, cibule, hořčice, sůl, mletý pepř, jogurt nebo majolka

Oloupaným vajíčkům opatrně seřízneme vršek a vydlabeme žloutky. Ty nastrouháme nebo pečlivě rozmačkáme a smícháme se sýrem a trochou majolky, podle chuti přidáme křen nebo česnek. Vmícháme drobně nakrájenou cibuli, ochutíme solí, pepřem a hořčicí. Hmotu dáme zpět do vydlabaných vajíček a posadíme hlavičku z půlky vydlabaného rajčete. Tečky uděláme s majolky nebo jogurtu, muchomůrky narovnáme na talíř a ozdobíme zelenou petrželkou. Na silvestrovském stole se hezky vyjímají.




Slané roládky
Silvestrovský recept
1 balíček listového těsta, 20 dkg pikantního salámu (např. Vysočina)

Těsto vyválíme na tlouštku 5 mm a poklademe tenkými kolečky salámu. Svineme do rolády. Ostrým nožem roládu nakrájíme na kolečka o tloušťce 5 mm a položíme na plech vyložený pečícím papírem. Upečeme ve vyhřáté troubě dorůžova, před pečením můžeme potřít rozšlehaným vejcem.




Uherská roláda
Silvestrovský recept
Tvrdý plátkový sýr Eidam, uherský salám, šunka, másla (Rama)

Na igelitový sáček poklademe sýr, namažeme zlehka máslem, poklademe šunkou, namažeme máslem a poklademe uherským salámem. Spojujeme přes igelit a dáme vychladit. Krájíme na tenké plátky.




Ostrá sýrová roláda
Silvestrovský recept
Silnější plátek eidamské cihly, tavený sýr, šunka (měkký salám), pařížský salát (i jiný pikantní), feferonka, kapie

Sýr nahřejeme na párou, když změkne, prsty nebo válečkem vytáhneme do tvaru obdélníku. Poklademe plátky šunky, na šunku položíme na nudličky nakrájený tavený sýr, rozetřeme plát. Posypeme nakrájenou feferonkou a kapií. Zakryjeme plátky šunky a svineme do rolády. Zabalíme do alobalu, necháme v ledničce ztuhnout. Před podáváním ozdobíme nastříkanými máslovými růžičkami apod.




Ševcovský knajp
Silvestrovský recept
30 dkg měkkého salámu, 1 větší cibule, 3 okurky, 3 posekané vejce, 3 lžíce majonézy. Nálev: svaříme lžíci octa, kečupu, sójové omáčky.

Salám nakrájíme na nudličky, cibuli a okurku nadrobno, zalijeme vychladlým nálevem a v lednici necháme 2 hodiny uležet. Potom přidáme vejce a majonézu.




Rychlé silvestrovské pohoštění
Silvestrovský recept
točený salám, cibule, kari koření

Na tuku zpěníme pokrájenou cibulku, přidáme kari a na kostičky nakrájený salám, opepříme a podáváme jako teplé zobání. Je to levné a pikantní. Chutná k vínu i pivu,




Pomazánka na jednohubky
Silvestrovský recept
1 sklenička Moravanky, 10 dkg měkkého salámu, 1 malá majonéza

Zeleninu necháme opakat a společně se salámeme pomeleme. Spojíme majonézou, osolíme a opepříme podle chuti.




Pikantní chuťovky
Silvestrovský recept
20 dkg tvrdého sýra (Eidam, Primátor), 10 dkg nastrouhané Nivy, 7 dkg strouhaných ořechů, 2 jablka

Nastrouhanou Nivu spojíme s oříšky a vytvarujeme kuličky. Tvrdý sýr rozkrájíme na kostičky, na kažou upravíme kousek jablka a sýrovou kuličku. Spojíme párátkem. Můžeme přizdobit kouskem petrželky nebo kapie.




Chlebíčky s cikánskou pochoutkou
Silvestrovský recept
40 dkg čerstvých hub nebo žapiónů, 20 dkg paprikových lusků, 2 feferonky, 15 dkg cibule, 15 dkg rajčat, 1 palice česneku, 1 kostka Masoxu, mletý pepř, sůl

Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli a česnek, přidáme nakrájené houby, rajčata, papriku a Masox. Podusíme pod pokličkou asi 20 minut do zhoustnutí. Ochutíme 2 lžícemi hořčice, kečupu a sójové omáčky, osolíme a opepříme. Krajíce chleba osmažíme na oleji, potřeme česnekem a hořčicí. Poklademe plátky šunky (šunkový i jiný měkký salám) a navršíme teplou cikánskou směs.




Rokfórová pomazánka
Silvestrovský recept
10 dkg Rokfóru, 10 dkg másla, 2 lžíce smetany, 2 stroužky česneku, vlašské nebo lískové ořechy

Rokfór nastrouháme, přidáme prolisovaný česnek, smetanu, másla a utřeme. Přidáme mleté ořechy. Mažeme na chlebíčky nebo jednohubky, zdobíme jádrem vlašského ořechu.




Pomazánka z Hermelínu
Silvestrovský recept
Hermelín nastrouháme, přidáme drobně nakrájenou cibuli, 2 vejce uvařená natvrdo, okurku, 1 lžičku hořčice, malou majolku, dochutíme solí a pepřem. Necháme 1-2 hodiny uležet. Potom mažeme na plátky veky, zdobíme vlašským ořechem nebo kuličkou hroznového vína.




Tvarohová pomazánka s česnekem
Silvestrovský recept
25 dkg tvarohu, 10 dkg másla, 1 tatarská omáčka, česnek podle chuti, sůl

Másla utřeme s tvarohem, zjemníme tatarskou omáčkou. Přidáme prolisovaný česnek a osolíme.




Pomazánka z Nivy
Silvestrovský recept
10 dkg Nivy, 10 dkg pomazánkového másla, 1 lžíce mléka nebo 1 lžíce majolky

Máslo našleháme, přidáme nastrouhanou Nivu a zjemníme majonézou nebo mlékem. Mažeme na chleba, jednohubky a ozdobíme kolečky nakrájených rajčat.




Sardelová pomazánka
Silvestrovský recept
25 dkg másla, 1 malá majonéza, sardelová pasta, trochu hořčice

Máslo utřeme s majonézou, ochutíme sardelovou pastou a hořčicí. Podle chuti osolíme.




Sýrový salát se žampióny
Silvestrovský recept
25 dkg sýra Eidam, 10 dkg šunkového salámu, 30 dkg sterilovaných žampiónů, 2 lžíce sterilovaného hrášku, 1/8 litru zakysané smetany, citrónová šťáva, sůl, mletý pepř

Sýr a šunkový salám nakrájíme na kostičky. Přidáme na plátky nakrájené okapané žampióny (nebo čerstvé podušené na másle) a okapaný sterilovaný hrášek. Ochutíme solí, pepřem, citrónovou šťávou a spojíme zakysanou smetanou.




Ovocný salát se sýrem
Silvestrovský recept
Ananas (může být i kompotovaný), jablko, pomeranč, kiwi, 5 dkg lískových oříšků, 20 dkg sýra Eidam, 1 bílý jogurt

Ananas nakrájíme na kostky i oloupaný pomeranč, jablko, kiwi. Promícháme s kostičkami nakrájeného sýra a drcenými jádry. Zalijeme rozšlehaným bílým jogurtem a necháme vychladit.




Ovocný salát s Nivou
Silvestrovský recept
15 dkg sýra Niva, 10 dkg sýra Hermelín, 15 dkg šunky, 1 velký pomeranč, 1 banán, 4-5 rajčat, vinné hrozny, citrónová šťáva, šlehačka

Sýr, šunku, ovoce nakrájíme na drobné kostky, rajčata na dílky, hrozny rozpůlíme. Vše dáme do větší skleněné mísy, zakapeme citrónovou šťávou. Lehce promícháme s ušlehanou neslazenou šlehačkou. Podáváme s rohlíkem, banketkou.




Káva po indicku
Silvestrovský recept
2 lžíce strouhané čokolády rozpustíme v 1/8 litru smetany, přidáme cukr a trošku vanilky. Nevaříme, pouze zahřejeme. Vše dolijeme uvařenou černou kávou a horké podáváme.




Káva žlutá s bílou
Silvestrovský recept
Silnější překapávanou kávu nalijeme do pohárů, na povrch střikneme šlehanou šlehačkou do věnečku a doprostřed opatrně vlijeme jednu vrchovatou lžíci vaječného koňaku.




Káva karamelová
Silvestrovský recept
4 lžíce krystalového cukru podlijeme vodou a svaříme velmi opatrně na světlý karamel. Pak zalijeme vodou a rozpustíme. K tomu přidáme silnou černou kávu a šálek smetany, necháme vychladit.




Káva mražená
Silvestrovský recept
Uvaříme silnou černou kávu, a když vychladne, umixujeme ji se dvěma kopečky smetanové zmrzlin, dosladíme a podáváme.




Vaječný rumový likér
Silvestrovský recept
3 litry mléka, 8 vanilkových cukrů, 6 lžic moučkového cukru, 5 žloutků, 1 ½ dl rumu

Mléko svaříme s vanilkovým cukrem a necháme vychladit. Osladíme cukrem, vlijeme rum a vešleháme žloutky. Přecedíme přes plátýnko a nalijeme do lahví, necháme vychladit.




Vaječný koňak z "Ledovek"
Silvestrovský recept
3 sáčky bonbonů "Ledovky", 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka, rum podle chuti

V troše vody Ledovky rozvaříme, přidáme slazené kondenzované mléko a dobře rozmícháme. Přilijeme rum, společně prohřejeme. Dobře rozmíchaný koňak nalijeme do láhve a necháme vychladit.




Silvestrovký kávový punč
Silvestrovský recept
¼ litru silné černé kávy, 2 lžičky cukru, hvězdička badyánu, kousek celé skořice, pomerančová kůra, 1 dl brandy

Do uvařené kávy dáme cukr, koření a pomerančovou kůru. Zahřejeme k bodu varu a krátce povaříme. Vyjmeme koření, dolijeme alkoholem a rozdělíme do sklenic.




Ananas v ginu
Silvestrovský recept
15 dkg čersvého ananasu, 20 dkg pískového cukru, 2 lžíce citrónové šťávy, ½ litru ginu nebo borovičky

Na kostičky nakrájený ananas zasypeme cukrem a zalijeme 3 dl vody. Povaříme 10 minut, prochladlé promícháme s citrónovou šťávou a alkoholem. Naplníme do skleniček, zavíčkujeme a uložíme v chladu a temnu. Ananas je výborny na použití do vánoční nebo silvestrovské bowle.




Vánoční punč z bílého vína
Silvestrovský recept
1 litr bílého vína, 25 dkg cukru, šťáva z 1 citrónu, kousek celé skořice, 3-4 hřebíčky, 1 dl šumivého vína

Do vína přidáme cukr a necháme svařit. Když se začne tvořit pěna, přidáme kousky umyté citrónové kůry, skořici, hřebíčky a necháem vřít. Přecedíme, přilijeme šumivé víno. Podáváme s plátky citrónu.




Citrusové překvapení
Silvestrovský recept
1 ¾ litru bílého vína, 2 dl vodky, 75 dkg krystalového cukru, 2 pomeranče, 2 citróny

Do vína nasypeme cukr, na kolečka nakrájené dobře omyté citróny a pomeranče a necháme 4 dny vylouhovat. Pak přecedíme přes plátýnko, dolijeme vodkou a necháme vychladit.
Nakládaný Hermelín
Silvestrovský recept
Hermelín nakrájíme na kostičky, proložíme vrstvou cibule, drobně nakrájeného česneku, feferonkou, přidáme nové koření, trochu soli, lehce zakápneme olejem a nalévem z Moravanky. Necháme 2-3 dny uležet. Na Silvestra je to vynikající chuťovka.




Marinované žabáci
Silvestrovský recept
1 kg špekáčků, 50 dkg cibule, 4-5 barevných paprik, bobkový list, 1 balíček Deko, ½ litru 8% octa

Oloupané špekáčky podélně nařízneme, vložíme plátek cibule, kousek papriky a sepneme párátkem. Připravené škepáčky naskládáme do 3litrové slenice a prokládáme plátky cibule, nudličkami nakrájených paprik a bobkovým listem. Zalijeme vlažným nálevem z Deka a necháme v teple uležet 5 dnů.




Rybí utopenci
Silvestrovský recept
1 kg rybího filé, 4 namočené housky, 4 lžíce strouhanky, 4 celá vejce, 2 stroužky prolisovaného česneku, 3 menší cibule, sůl, mletý pepř

Filé umeleme a spojíme s vymačkanými houskami, přidáme ostatní suroviny. Z hmoty usmažíme na oleji po obou stranách malé karbanáky, které vložíme do vychladlého nálevu - svaříme 6 sklenic vody, 3 sklenice octa, 6 bobkových listů, 10 kuliček nového koření, trochu soli. Do vychadlého nálevu rozmícháme podle chuti trochu hořčice a vložíme usmažené rybí karbanátky. Připravujeme alespoň 2 dny před Silvestrem.




Játrový srnčí hřbet
Silvestrovský recept
50 dkg vepřových jater, 10 dkg strouhanky, 1 dl oleje, 3 vejce, 1 malá lžička Vegety, 15 dkg zakysané smetany, sůl

Játra umeleme a smícháme s ostatními přísadami. Formu srnčího hřbetu vymažeme silně tukem (sádlem, máslem) a vysypeme strouhankou. Směs naložíme do formy a upečeme v mírné troubě asi 30 minut. Vychladlou směs vyklopme na prkýnko, krájíme na řezy. Podáváme s brambory a zeleninovými saláty nebo na obložené míse.

Pečená žízeň- RECEPT

31. prosince 2009 v 18:21 | AneTča |  Silvestr
Pečená žízeň
Silvestrovský recept
listové těsto, 60 dkg mletého masa, olej, kečup, sůl, 2 vejce, sladká i pálivá paprika, česnek, hladká mouka

Maso orestujeme, přidáme papriku, kečup, česnek. Do vychladlého zapracujeme vejce a trochu mouky, osolíme, okořeníme. Z listového těsta vyválíme dvě placky, potřeme masovou směsí, zavineme a upečene. Za tepla krájíme na silnější řezy.

Rychlé silvestrovské pohoštění

31. prosince 2009 v 18:19 | AneTča |  Silvestr

Rychlé silvestrovské pohoštění

točený salám, cibule, kari koření
Na tuku zpěníme pokrájenou cibulku, přidáme kari a na kostičky nakrájený salám, opepříme a podáváme jako teplé zobání. Je to levné a pikantní. Chutná k vínu i pivu,

Silvestrovská prasátka- RECEPT

31. prosince 2009 v 18:14 | AneTča |  Silvestr

Silvestrovská prasátka

20 dkg hladké mouky, 13 dkg strouhaného sýra Niva, 10 dkg másla, 1 vejce, špetka soli, ½ lžičky mleté papriky
Vypracujeme těsto, vyválíme na plát a vykrajujeme formičkou prasátka. Klademe na vymazaný plech, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem nebo mákem a při 180°C upečeme.

Silvestrovské houbáčky - RECEPT

31. prosince 2009 v 18:14 | AneTča |  Silvestr

Silvestrovské houbáčky

25 dkg žapiónů, 2 1/2 dl mléka, 4 vejce, 2 dkg polohrubé mouky, sůl, pažitka, máslo
Očíštěné houby nakrájíme na plátky a na másle podusíme. Z mléka, žlutků, mouky a soli vypracujeme hladké těsto, do něho přidáme podušené houby, sníh z bílků a nadrobno nasekanou pažitku. Těsto nalijeme do vymazaného pekáče a upečeme dozlatova. Chutnají teplé, ale i studené po silvestrovkém přípitku.

HLASUJTE PROSÍM VŠICHNI !!!! JDE TU O VŠCHNO !!!!

31. prosince 2009 v 18:06 | AneTča |  Deníček
NENÍ ČAS!!!HONEM KAŽDÝ HLASOVAT!!!!!!! JE TO TU O HODNĚ!!

MŮŽETE KAŽDÝCH 20. MINUT!!!!!!!! DEJ TE SI TO NA BLOG!!!!! I NA ICQ ŘEKNĚTE!! NEPŘESTÁVEJTE HLASOVAT!!! MÁME NA TO 15. HODIN!!!!!!!!! A POTŘEBUJEM MOC LIDÍ!! PROSÍM SHÁNĚJTE LIDI!!!!!!!!!!!!!!!!!!! A HLASUJTE KAŽDÝCH 20. MINUT!!!!! JDE TU O HODNĚ!!!!!

↓ODKAZ↓


Jak předejít zranění při používání pyrotechniky?

31. prosince 2009 v 17:48 | AneTča |  Silvestr
Období vánočních svátků a Nového roku jsou svátky klidu, spojené se sváteční náladou a osobní pohodou. A právě s blížícím se koncem roku mnozí z občanů nakupují zábavnou pyrotechniku, kterou chtějí konec starého roku a nástup nového oslavit.
Používání pyrotechniky pro zábavné účely má však i svá pravidla, kterými by se měli řídit ti, kteří si ji zakoupí.

Jak předejít zranění při používání pyrotechniky???

  • zábavnou pyrotechniku kupovat ve stálých prodejnách nikoli u stánků na tržištích, i když zboží u stánků splňuje všechny podmínky k prodeji, vlhkost a mráz ho může poškodit a znehodnotit
  • nekupovat zboží, na kterém chybí návod v českém jazyce, označení výrobce či dovozce, označení třídy nebezpečnosti, číslo povolení k prodeji a datum použitelnosti
  • výrobky kupovat jen v původním balení výrobce, pokud je zboží přebalené je lepší je nekupovat
  • při používání se vždy pečlivě řídit návodem
  • při manipulaci s pyrotechnikou nemířit na sebe ani na druhé
  • s pyrotechnikou nemanipulovat v opilosti, odpalovat by ji měl střízlivý člověk
  • v žádném případě nepoužívat amatérsky vyrobené různé pyrotechnické předměty
  • kupované výrobky se nesnažit doma ještě vylepšit, riziko úrazu je příliš velké
  • pyrotechniku nesvěřovat do rukou dětem
  • rodiče by měli dětem na nový rok zakázat sbírat nevybuchlé petardy, měli by je poučit o tom, že na takové předměty by neměly sahat
Většina úrazů bývá způsobena nesprávnou manipulací s pyrotechnikou. Proto je třeba vždy postupovat dle návodu. Při nákupu je lepší se vyhnout pochybným prodejcům a zajít třeba do velkého obchodního domu, kde je větší záruka, že se zde nebude prodávat neschválené nebo závadné zboží.

Nelegálně dovážené a neověřené zboží a rovněž tak amatérsky vyráběná pyrotechnika může být velmi nebezpečná. Z hračky se může změnit na skutečnou bombu.

Nebezpečí úrazu může hrozit také na hromadných oslavách na náměstích a podobných místech, kam si lidé pyrotechniku přinesou a odpalují ji přímo na těchto místech. Malé děti a domácí zvířata by lidé na tyto atrakce z důvodu bezpečnosti neměli brát s sebou.

Pyrotechnické zboží je rozděleno do několika tříd nebezpečnosti a tím se mohou občané při nákupu řídit a rozhodnout se pro určitý druh výrobku.

Do I. třídy nebezpečnosti patří prskavky, kapsle, bouchací kuličky, třaskavé proužky a jiné. Toto zboží se může prodávat komukoliv bez omezení věku a kdekoliv, třeba na stánku.

Pyrotechniku zařazenou do II. třídy - různé rakety, petardy, světelné fontány, dýmovnice, hvízdavé předměty, gejzíry a další - mohou prodejci prodat pouze osobám starším 18 let.

Pyrotechnické předměty vyšších tříd již volně prodejné nejsou, mohou je koupit pouzeobčané s platným průkazem odpalovače ohňostrojů, který vydává Český báňský úřad. Pyrotechnika se v posledních letech stala velmi populární. Příchod nového roku oslavuje tímto způsobem stále více osob. proto je třeba manipulovat s pyrotechnikou bezpečně a neohrozit tak ani sebe ani své okolí.

Silvestrovské animace

31. prosince 2009 v 16:08 | AneTča |  Silvestr
Obrázky - Silvestr: 1

Obrázky - Silvestr: 2Obrázky - Silvestr: 3


Obrázky - Silvestr: 5Obrázky - Silvestr: 7


Obrázky - Silvestr: 8

Obrázky - Silvestr: 3



Obrázky - Silvestr: 8

Silvestrovské obrázky- OHŇOSTROJ

31. prosince 2009 v 16:07 | AneTča |  Silvestr
http://www.pro-party.cz/images/newyear1.jpghttp://www.fotopavlik.cz/images/reference/knorr%20silvestr.jpg

Krásné OHŇOSTROJE

http://silvestr.eurovikendy-24.cz/v-laznich/silvestr.jpg

http://www.schranz.cz/galery/akce/520700-silvestr-2006-londyn.jpg

http://www.skymaster.cz/wp-content/uploads/2007/04/ohnostroj.jpghttp://www.brno.cz/galerie/obrazky/1180967705-v.jpghttp://www.ohnostroje-bocek.cz/images/ohnostroj_uvod.jpg
http://pohlednice.tiscali.cz/foto/ohnostroj/fireworks18.jpg

Pište pls komenty !!!!!!!!!


Oběd !!

31. prosince 2009 v 12:13 | AneTča |  Silvestr
Ahojky,

tak co jak se Vám vede ?? Máte hlad ? Nee? Anoo? Pro ty který už maji hlad jsem přichystala oběd... Sice se nedá sníst ale budiž. Tady ho máte:
Přeju vám dobrou chuť !!!

AneTča


Prává silvestrovská bleskovka !!!!

31. prosince 2009 v 11:42 | AneTča |  Silvestr
A máme tu silvestrovskou bleskajdu !!

Hlasujte v anketě !!!
1.) Caw

2.) Jak je?

3.) Co děláš?

4.) Tvůj oblíbený song?

5.) Těšíš se na rok 2010 ??

6.) Měl/a jsi spokojený rok 2009 ?

7.) Je ti líto že už NIKDY nebude rok 2009 ?

8.) Líbí se ti můj blog?

9.) Kolik je hodin ?

10.) Kolik ti je let?

11.) Tvá nej zpěvačka/zpěvák ?

12.) Máš už něco naplánovaného kde budeš o půlnoci nebo s kým budeš slavit ?

13.) Máš blog?

14.) Jestli ano napiš sem adresu jestli blog nemáš tak sem vypiš toto: ---

15.) Jaký máš mobil?

16.) Co na diplom ?

17.) Přeju krásný nový rok 2010

18.) Papa

Večeře !!

31. prosince 2009 v 11:28 | AneTča |  Silvestr
Ahojky kamarádíí a kamarádkýýý,

Jak se teď máte? Už jste večeřeli? My teprve budeme. No a těšíte se na Nový rok? Já moooc.. Hale ja Vám tady přednastavým článek kde budeme odpočítávat a nastavim vám to tu přesně na půlnoc a pak jsem ještě přijdu. Budeme odpočítávat s našima a se sestrou. Kdo ještě nevečeřel tak tady má večeři :


Přeji dobrou chut :-) ( ten obrazek je zkopirovany) My budeme mít k večeři taky fondue. Budeme k tomu mít pečivo a nějaké kari omáčky...atd.
Tak čaues Vaše AneTča
Ps: ozvu se Vám pár minut po půlnoci

Dobré ranko :-) +snídaně

31. prosince 2009 v 11:07 | AneTča |  Silvestr
Dobré ráno,

tak jak ste se vyspali ? Já jsem před chvilkou vstala a moje sny byly příšernýý xD No a teď zrovna sníídám. Rohlík a čaj. Chcete taky snídani?? Anoo?? Ne??? Haha to je jedno
Tady jí máte :

A dneska chci přidat hodně článků a bude tu i silvestrovská bleskovka. Jo a mimochodem včera byla na blogu www.basinecka.blog.cz párty a ta byla uplně skvělá !!! Moc jsem si jí užila.
Tak papa AneTča

Další PÁRTY !!

30. prosince 2009 v 14:36 | AneTča |  Silvestr
Určo tam jďete !! Já se tam pokusím také přijít

Líbí??

30. prosince 2009 v 13:11 | AneTča |  O blogu
Trochu jsem o tom uvažovala... No a potřebuji se Vás na něco zeptat... Líbí se Vám můj blog ??? Pište prosím komenty a hlasujte v anketě. A pokud se Vám tu něco nelíbí. Já to zkusím napravit. Tak pa

Párty

30. prosince 2009 v 12:52 | AneTča |  Silvestr
Zdravim,

U Vikiny ( CLICK A JSI NA JEJIM PRIMA BLOGU :-D) na blogu se zítra pořádá silvestrovská párty která začíná ve 23:00.. Určitě tam jďěte. Myslím si že tam budou nějaké pěkné soutěže , ve kterých se bude soutěžit třeba o diplom.....To si teda já myslím... Já jsem pozvaná tak tam budu taky.. Už se moc těším. Více na www.perfect-vikina.blog.cz

Páčkoo..

Silvestrrr

30. prosince 2009 v 12:39 | AneTča |  Silvestr
Aloooha !! xD

Napadlo mě že až bude silvestr tak tu budeme slavit společně... Bude tu obrázek třeba jak se dělaj fondue a k tomu dám nápis: Večeře!! Přeju dobrou chut... Atd... I když třeba někdo z vás nesouhlasí já souhlasím... A až bude půlnoc dám sem pět obrázků skleniček se šampáněm a budeme odpočítávat 10,9,8,7,6,5,4,3,2,1.... Štastny novy rok 2010 !!! Neberte to tak to odpocitavani bylo na zkousku Tak pápááá... Už seee moooocky těším... Pa

AneTča